OBISK POSTOJNSKIH GASILCEV

IZBIRNI PREDMET  VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI

Gasilca PGD Palčje, Lili Primc in Duško Gojić, sta 11. aprila 2011, v okviru projekta POMAGAJMO (sebi in drugim) z učiteljico Evo Šuštaršič, petnajst učencev 8. in 9. razreda OŠ Pivka, ki so si za  izbirni predmet izbrali »varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami«, odpeljala na ogled gasilskega doma Postojna in srečanja s poklicnim gasilcem Andrejem Tratnikom.

Učenci so se seznanili z organizacijo Gasilske zveze Postojna in delom gasilcev. Predvsem so ugotovili, da delo gasilca že dolgo ni več le gašenje, pač pa  še veliko drugih reševalnih intervencij.  Najbolj zanimiv pa je bil seveda ogled gasilskih vozil, predvsem vozila za intervencije v predorih. To vozilo je popolno opremljeno za posredovanje  v tunelih, saj ima tako gasilno opremo kot tudi vso opremo za tehnično reševanje, izolirne dihalne aparate,  termo kamero, banko zraka… in kompletno prvo pomoč vključno z avtomatskim defibrilatorjem. Andrej je učence odpeljal  tudi v servisno sobo, kjer gasilci pregledujejo, polnijo in servisirajo gasilne aparate, v dežurno sobo, v garderobnih prostorih pa jim je pokazal zaščitno opremo gasilcev.

Nekatere učence je zanimalo kako postati poklicni gasilec. Pogoj je vsaj peta stopnja izobrazbe, potem pa še dodatno izobraževanje v gasilski šoli na Igu. Vedeti je namreč treba, da delo tako poklicnega kot tudi prostovoljnega gasilca ni lahko. Ves čas mora biti v dobri fizični in psihični pripravljenosti, se redno dodatno izobraževati in obnavljati že pridobljene specialnosti.

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024