SREČANJE STARODOBNIH VOZIL

V tretje gre rado, pravijo in res je tako. Pretekli dve leti smo zjutraj na dan srečanja starodobnikov upirali pogled v nebo in upali, da ne bo dežje. A sreča ni bila na naši strani. Letos pa nas je jutranje nebo presenetilo s sončnimi žarki, ki so nas spremljali ves dan. Srečanje je bilo  prijetno in zanimivo tako za udeležence srečanja kot tudi za domačine in naključne mimoidoče.

Pred startom v Pivki so si udeleženci in obiskovalci lahko ogledali  pranje avta brez vode (eko pranje), poskusili oživljanje na lutki z ekipo projekta Pomagajmo (sebi in drugim), pogledali predstavitev Varuhov kladiva in stojnico lesenih izdelkov. Veliko zanimanja so požela starodobna vozila. Lastnik  najstarejšega avta Balila 508 letnik 1935 je  Izidor Rolih iz Ilirske Bistrice. Lastnik najstarejšega motorja Gilet 350 letnik 1931  pa je Ivan Mevlja iz Ankarana.

Iz Pivke v smeri Postojne se je karavana 43 vozil podala na 50 km dolgo pot. Prvi postanek smo imeli na letališču v Rakitniku kjer smo imeli predstavitev starodobnih letal, nato nas je pot peljala skozi center Postojne do Erazma. Tam smo si ogledali star kozolec – toplar z etnološko zbirko starih kmečkih orodij. Od tu naprej nas je pot vodila v Razdrto, kjer smo imeli postanek s prigrizkom. Pot smo preko Orehka, Koč in Slavine zaključili okoli 15. ure na startnem mestu v Pivki,  kjer nas je pričakalo kosilo.

Nato se je pričel zadnji del prireditve z lepim presenečenjem. Član našega društva z družino je svoji ženi, ki bo praznovala Abrahama kot darilo poklonil fička. To je bilo za njo veliko presenečenje, saj si ga je le nekaj ur prej ogledovala in obujala spomine,  ker je bil prav takšen njen prvi avto.

Sledila je podelitev zahval sponzorjem in sodelujočim,  ki so pripomogli k uspešno izpeljani prireditvi in  udeležencem 3. srečanja  starodobnikov v Krpanovi Deželi.

Zelo zadovoljni smo bil z zbranimi zamaški, zbrali smo jih cca 1000 KG. Zamaške smo predali v dobrodelne namene za 5-letnega Matica.

Ne smem pozabiti še našega  slavnega Martina Krpana, katerega  je upodobil  Andrej Godina, sicer podžupan občine Pivka, ki nam je s svojimi domislicami polepšal dan.

Lepo preživet dan smo zaključili z lepimi mislimi na celodnevno dogajanje in druženje s starodobniki po srcu in duši.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izpeljavi 3. Srečanja starodobnikov v Krpanovi deželi.

 

PRISPEVEK DRUŠTVA STARODOBNIH VOZIL Martin Krpan Pivka

Valter Šajn

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024