BOGATA JESEN EKIPE POMAGAJMO (sebi in drugim) – POVZETEK

Tako kot je jesen bogata z različnimi sadeži, pridelki in izdelki, tako je tudi ekipa PSD nanizala bogato »bero« jesenskih delavnic, ki so se jih udeleževali tako mladi kot tudi odrasli in starejši. Poleg sodelovanj na prireditvah in vajah ter že klasičnega obnavljanja in nadgrajevanja znanj o ukrepih v različnih kriznih situacijah: srčni zastoj, možganska kap, krvavitve, opekline, zadušitev, dehidracija, epileptični napad…., uporabe trikotnih rut in improvizacije pri pomoči »sebi in drugim«, smo dve delavnici posvetili ukrepom pred, med in po nevihti, neurju, poplavi in potresu. Bilo je veliko zanimivih vprašanj, predvsem pa smo ugotovili, da mnogi ne vedo kaj vse lahko sami storijo pred, med in po tovrstnih nesrečah, da ublažijo ali preprečijo večje posledice. Večina se zanaša le na nas gasilce in reševalce. Od nas pogosto pričakujejo tudi stvari, ki bi jih lahko naredili sami. Spregovorili smo o požarih in se učili uporabljati gasilne aparate. V letošnjem oktobru – mesecu požarne varnosti – je bil poudarek na evakuaciji, zato smo se tej temi in psihosocialni pomoči še posebej posvetili. Vzgojiteljem in učiteljem smo dali nekaj koristnih predlogov v zvezi z izvedbo. Med dolgoletnim izvajanjem programa POMAGAJMO (sebi in drugim) smo namreč ugotovili, kako lahko v krizni situaciji najlažje in s čim manj stresa izvedemo evakuacijo najmlajših.

Še naprej aktivno sodelujemo z iHELP varnostno mrežo v kateri smo že od leta 2013 koordinatorji za območje Primorsko-notranjske in Obalno-kraške regije.

Novim udeležencem smo predstavjali osnovni komplet POMAGAJMO (sebi in drugim) – oPSD. In, kot ponavadi, so vsi ugotavljali, kako je SUPER (!) in enostaven za uporabo. Najmlajši, ki ga je uporabljal ima 5 , najstarejši 92 let!  🙂
Na naših delavnicah se pogovarjamo tudi o prehrani v današnjem času ter uporabi zelišč in začimb. Letos smo delavnice nadgradili tako, da smo z udeleženci pripravljali jabolčni kis iz neškropljenih jabolk, pripravili smo mazilo iz ognjiča in rmana, hranilno negovalno kremo, origanovo in korenčkovo olje. Vse iz rastlin, ki smo/so jih pridelali udeleženci na svojih vrtovih ali v lončkih. Udeleženci delavnic so spoznavali koristne lastnosti kefirja, ki je odličen tako za zunanjo kot notranjo uporabo, in – kar je najpomembnejše, da se ga da pripraviti v manj kot 1 minuti – brez kompliciranja. Vsi udeleženci so dobili tudi kefirjevo gobico, da si bodo lahko kefir pripravljali sami.
Na delavnicah o medsebojnih odnosih smo se posvečali pomenu 2P2Z v ljubezni, vadili smo partnersko komunikacijo in vsi uživali pri tem, se nasmejali, priteklo je tudi nekaj solz, potem pa spet veselje in želja po napredovanju v odnosu. Na konkretnih primerih udeležencev smo se učili kako premagovati različne težave in reševali praktične naloge. Naučili pa so se tudi koristnih vaj za boljše počutje, od sprostitvenih, razteznih, vaj za sklepe, krepitev mišic nog za preprečitev ali olajšanje težav »z žilami«…
Vodja programa PSD, Lili Primc, pa je že v začetku septembra, na povabilo Regijskega stičišča nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije Boreo kot gasilska častnica in prostovoljka sodelovala na prireditvi “živo knjižnica – razbijamo stereotipe”, kjer je kot “živa knjiga” pomagala razbijati predsodke o delu žensk gasilk/reševalk in prostovoljk.

Pričeli smo s pisanjem priročnika »za življenje« s temami programa POMAGAJMO (sebi in drugim).
Smo v desetem letu delovanja Društva Vita Pivka in ponosni smo na napredek, ki smo ga dosegli od prvih korakov do danes.

 

Objava na spletni strani Občine Pivka

 

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024