GASILSKO REŠEVALNA VAJA »LETALSKA NESREČA«

Člane naših ekip POMAGAJMO (sebi in drugim) – (v nadaljevanju PSD) redno izobražujemo tako na področju komunikacije, socialnih veščin, zdravega življenjskega sloga, spoprijemanja s stresom kot tudi z obnavljanjem in dopolnjevanjem znanj za pomoč sočloveku. Večina mentorjev in inštruktorjev PSD smo gasilski častniki, gasilci, reševalci različnih profilov, »medicinci« in strokovnjaki z različnih drugih področij, imamo pa tudi odlične mlade PSD-jevce, ki z navdušenjem sprejemajo znanje svojih mentorjev in inštruktorjev.

Tokrat smo z eno izmed pivških ekip PSD sodelovali na obsežni gasilsko-reševalni vaji, ki sta jo odlično pripravila Mitja in Peter, sicer oba gasilca PGD Šmihel-Landol ter člana Kinološke enote za reševanje (KER), seveda, pa tudi »naša« PSD-jevca.

Scenarij vaje je obsegal letalsko nesrečo, zaradi katere je zagorel objekt, saj je letalo med strmoglavljanjem razpadlo na več kosov in eden je zadel hišo v kateri je bila 4-članska družina. Gasilci so pogasili goreči objekt ter iznesli poškodovane osebe, kinološka reševalna enota je poiskala ponesrečence strmoglavljenega malega letala na večji gozdnati površini, ekipa PSD pa je pripravila prostor za triažo in vodila nudenje prve pomoči, pri kateri so se izkazali tudi gasilci in vodniki reševalnih psov.

Naloga je bila dokaj zahtevna, saj je imelo šest poškodovanih resne poškodbe, poskrbeti pa je bilo potrebno tudi za dojenčka iz goreče hiše, ki ni kazal znakov življenja.
Ekipa PSD je ves čas skrbela tudi za psihosocialno podporo tako ponesrečenim kot tudi ostalim.

Vse pohvale gredo organizatorjema ter vsem sodelujočim, saj se vedno znova pokaže, kako zelo pomembno je sodelovanje in medsebojna pomoč. Z vajami pa se doseže tudi usklajenost, ki je v realni situaciji še kako pomembna za pravočasno in učinkovito pomoč prizadetim.

Članek o dogodku je objavljen tudi na spletni strani Občine Pivka http://www.pivka.si/povezava.aspx?id=1527&pid=6014.

 

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024