MESEC POŽARNE VARNOSTI – 2015

Ker je letos poudarek na evakuaciji, smo tokrat z matičnim gasilskim društvom Studeno, zaposlenim na obeh podružničnih osnovnih šolah in v vrtcu Studeno, spregovorili o evakuaciji in dali nekaj koristnih predlogov v zvezi z izvedbo. Med dolgoletnim izvajanjem programa POMAGAJMO (sebi in drugim) smo namreč ugotovili, kako lahko v krizni situaciji najlažje in s čim manj stresa izvedemo evakuacijo otrok.

Pred POŠ Bukovje smo gasilci prikazali gašenje gorečega olja. Otroci so z veseljem sodelovali pri »nudenju« prve pomoči, učiteljice pa so obnovile znanje oživljanja z in brez defibrilatorja. Učenci so bili navdušeni »poškodovanci«, ki so jih gasilci z zajemalnimi nosili odnesli na varno. Z otroki, učiteljicami in vzgojiteljicami smo v Kulturnem domu v Studenem improvizirano zaigrali prireditev. Med nastopom najmlajših je prišlo do požara. Učiteljice so izvedle varen izhod iz dvorane. Na evakuacijskem mestu je bilo ugotovljeno, da manjkata ena deklica in kuharica. Gasilci so ju našli, poškodovano deklico odnesli iz dvorane, psihotramvatizirano osebo pa pospremili iz prostora in ji nudili ustrezno pomoč. Seveda so požar uspešno pogasili.

Tudi tokrat ob zaključku vaje ni šlo brez že tradicionalnega »špricanja« z gasilsko cevjo, ki so ga ob pomoči gasilcev preizkušali tudi najmlajši iz vrtca. Malo starejši pa so se učili uporabe radijskih postaj, vsi pa so si ogledali različna gasilska oblačila in izvedeli kdaj in za kakšne priložnosti jih gasilci uporabljamo.
Namestnik poveljnika je ves čas dogajanja spremljal sodelovanje učencev in malih vrtičkarjev. Potem je v vsaki šoli najbolj prizadevnemu podelili »prehodni pokal« v obliki radijske postaje. Vsem prisotnim smo razdelili kemične svinčnike z napisom »gasilci 112« ter gradivo v zvezi z evakuacijo.

Ponovno smo z veseljem ugotovili, da je gasilstvo res pravo tovarištvo, da znamo sodelovati med seboj in s svojim znanjem in izkušnjami pomagati pomoči potrebnim, hkrati pa delovati preventivno in svoje znanje prenašati na soljudi. 🙂 😀 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024