MESEC POŽARNE VARNOSTI NA OŠ KOŠANA

Ob tednu otroka in začetku meseca požarne varnosti, je 3. oktobra ekipa projekta POMAGAJMO (sebi in drugim)  z učenci 9. razreda osnovne šole Košana, gasilci iz gasilskih društev  Palčje,  Pivka in  Košana, s sodelovanjem pirotehnika civilne zaščite, vodnikov reševalnih psov iz Postojne, policistk policijske postaje Postojna  in reševalca Meditransa, izvedla učno prikazno vajo na osnovni šoli Košana.

Po uspešno izvedeni evakuaciji, so košanski devetošolci prikazali temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja, kar so se naučili tekom delavnic projekta POMAGAJMO (sebi in drugim). Oživljanje so lahko preizkusili tudi ostali učenci in drugi zainteresirani. Košanski gasilci so prisotne teoretično in praktično seznanili s pravilno uporabo gasilnih aparatov, učenci in učitelji pa so pokazali veliko spretnosti pri gašenju  naftnih derivatov. Veliko zanimanja je bilo za prikaz dela pirotehnika civilne zaščite, saj je Danilo Gerzetič razlago o pirotehniki popestril z zanimivostmi, ki jih doživlja pri svojem delu. Navdušenje so poželi vodniki reševalnih psov iz Kluba vodnikov reševalnih psov. Učenci so se z veseljem skrivali in uživali ob tem, ko jih je reševalni pes iskal in seveda tudi našel. Predsednik PGD Pivka, Miran Zalar, je učencem pokazal delo z gasilskim vozilom cisterna, ki je namenjeno posredovanju tudi v vseh drugih intervencijah. Najbolj jih je navdušil prikaz gašenja z vodnim topom. Vodja  policijskega okoliša Pivka, Mojca Vrh Žgur  in Martina Bubnič sta učencem spregovorili o delu policistov in kriminalistov ter pokazali kovček z mnogimi pripomočki, ki so za kriminaliste nepogrešljivi pri vsakdanjem delu. Reševalno vozilo Meditransa in prikaz imobilizacij ter o delu reševalcev je na zanimiv način prikazal Damjan Kapelj.

Ponovno je bilo ugotovljeno, da reševalne službe, policija in ostali dejavniki za pomoč in reševanje odlično sodelujejo med seboj, se dopolnjujejo in na takšen način lahko maksimalno poskrbijo za vse, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024