OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI 2012

Gasilci PGD Palčje in ekipa POMAGAJMO (sebi in drugim) smo letošnji mesec požarne varnosti pričeli z obiskom prikaznih vaj, ki so jih pripravili gasilci PGD Senožeče.

Prvo soboto v oktobru smo z gasilci PGD Pivka izvedli skupno vajo z naslovom POTRES, kjer smo pokazali svojo pripravljenost za reševanje v primeru naravne nesreče.

26. oktobra pa smo gasilci PGD Palčje in ekipa  POMAGAJMO (sebi in drugim) z gasilci PGD Postojna in PGD Zagorje pripravili pri Osnovni šoli Pivka prikaz gasilskega dela ter gasilske in reševalne opreme. Žal se gasilci PGD Pivka in Košana zaradi celonočne  intervencije niso mogli s svojimi vozili udeležiti aktivnosti pri OŠ Pivka.

Z učenci smo najprej spregovorili o mesecu požarne varnosti. Kasneje so z veseljem  prisluhnili Borutu,  poklicnemu gasilcu iz Postojne, ki jim je na zanimiv način predstavil vozilo za gašenje in reševanje v predorih. Seveda jim je pojasnil, da se vozilo uporablja tudi za druge intervencije.  Še posebej jim je bil zanimiv prikaz uporabe dihalnih aparatov in termo kamere. Vrhunec dogajanja pa je bil   prikaz uporabe gasilskega topa.

Tjaša,  Lili in Duško so učencem predstavili različno gasilsko in reševalno opremo. Mlajši učenci so si nadeli čelade, vsi pa so si ogledali kovček in nahrbtnik za prvo pomoč, imobilizacijski pripomoček KED in še veliko drugega.

Pri vozilu PGD Zagorje  so z gasilcem Sebastijanom in njegovim pomočnikom, sicer učencem OŠ Pivka, preizkušali  gašenje z visokim tlakom.

Učenci so pokazali veliko znanja in vedenja tako o gasilstvu kot o pomoči pri različni nezgodah,  zastavili pa so tudi veliko tehtnih in zanimivih vprašanj. Ponovno se je pokazala pravilna odločitev vodstva šole za redno izvajanje programa POMAGAJMO (sebi in drugim), ki da učencem veliko uporabnega znanja za ravnanje v različnih kriznih situacijah.

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024