PRIKAZNA VAJA PROJEKTA POMAGAJMO (sebi in drugim)

ZAKLJUČNA VAJA ZA ŠOL. LETO 2010/2011

20. maja je ekipa projekta POMAGAJMO (sebi in drugim) z gasilci PGD Palčje, PGD Postojna, učenci OŠ Pivka in Košana, vodniki  reševalnih psov iz Postojne, reševalcem nujne medicinske pomoči iz  Postojne in policisti Policijske postaje Postojne izvedla skupno zaključno vajo za šolsko leto 2010/2011 pri OŠ Pivka.

Letošnja vaja je potekala na petih prizoriščih po sistemu kroženja: gašenje, prikaz vodnikov reševalnih psov, policisti, prva pomoč, ogled vozil.

Od 10. do 11. ure so potekale priprave,   ob 11. uri pa smo ekipa projekta in gasilci PGD Palčje sodelovali pri napovedani evakuaciji šole.

Gasilci iz Palčja  so za vse učence od 1. do 9. r. in ostale prisotne prikazali gašenje naftnih derivatov z gasilnimi aparati, ki ga je teoretično podprl soavtor projekta Duško Gojić. Nekateri prisotni so gašenje pod vodstvom gasilcev Zdenka Pavloviča in Branka Smerdelja, preizkusili, gasilci Danijel Česnik, Zvonko Grl in Franko Šajn pa so nudili požarno varovanje.

Na drugem prizorišču so si učenci ogledali vajo iskanja pogrešane osebe z reševalnimi psi, ki sta jo z Joši in Belo izvedla Evgen Ivančič in Mojca Česnik iz Kluba vodnikov reševalnih psov Postojna. Več učencev pa se je z veseljem skrilo, da jih je lahko reševalni pes našel.

Tretje prizorišče je bilo namenjeno predstavitvi dela policistov, ki  jo je organizirala vodja policijskega okoliša Pivka Mojca Vrh Žgur, predstavili pa so ga policisti iz Postojne:  vodja policijskega okoliša Postojna, Branko Udovič, vodja policijskega okoliša Prestranek, Maja Gubanc , policist na motorju Klemen Pirman in vodnik službenega psa Jani Žnidaršič. Učenci so bili navdušeni nad tem, da so jim policisti dovolili sesti v policijski avto, ki je namenjen za pridržanje oseb,  ogledali so si policijski motor, preizkusili lisice, čelado, neprebojni jopič in ščit. Ob tem velja poudariti, da so policisti s seboj pripeljali opremo, ki je učenci ob različnih oblikah sodelovanja s šolami nimajo priložnost videti. Gledalce pa je še posebej  prevzel  policijski pes.

Na četrtem prizorišču  je bil na ogled prikaz oživljanja  in uporabe defibrilatorja, ki sta ga najprej izvedla reševalec NMP Andrej Bratina in Duško Gojić, potem pa so osmošolci OŠ Košana prikazali pravilen pristop, oživljanje in položaj za nezavestnega, kot so se tekom leta naučili na delavnicah projekta. Sedmošolci in osmošolci OŠ Košana so pod vodstvom avtorice projekta Lili Primc prikazali  še oskrbo opeklin in pasjega ugriza.  Učenci OŠ Pivka so ob tem aktivno sodelovali, saj so odgovarjali na vprašanja Lili Primc v zvezi z vedenjem ob srečanju s psom brez lastnika, kako pravilno oskrbeti pasji ugriz ter opeklino obraza, prstov in roke, zanimiv pa je bil tudi prikaz vsestranske uporabe trikotnih rut v prvi pomoči in v vsakdanjem življenju. S tem so učenci pokazali znanje pridobljeno na delavnicah projekta. Kdor je želel,  je  lahko  pod strokovnim vodstvom poskusil oživljati ali oskrbovati opekline in poškodbe.

Specialna vozila so bila na ogled na petem prizorišču, in sicer: hitro gasilsko tehnično vozilo za posredovanje ob prometnih nesrečah, ki sta ga pripeljala gasilca PGD Postojna Andrej Tratnik in Miran Barukčič, gasilsko vozilo za gozdne požare mitchubishi, ki so ga predstavili gasilci PGD Palčje, specialno policijsko vozilo s prostorom za pridržanje – marica, policijski motor, policijsko vozilo za prevoz službenega psa in reševalno vozilo.

Ugotavljamo, da so delavnice projekta, ki ga že drugo šolsko leto redno izvajamo na OŠ Pivka in OŠ Košana za vse učence od 1. do 9. razreda, izredno uspešne, saj učenci skozi celo šolsko leto radi sodelujejo, zaključne prikazne vaje pa so priložnost, da učenci pokažejo kaj so se naučili, hkrati pa se seznanijo z delom reševalnih služb in policije, saj so se radi pogovarjali tako z gasilci, reševalcem, kot tudi s policisti in vodnikoma reševalnih psov.

 

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024