ZNANJE REŠUJE

Avgusta in septembra sta društvo ŠENT- Slovensko združenje za duševno zdravje, enota Postojna  in Združenje DrogArt preko projekta vsebinske mreže NVO s področja sociale »Opolnomočenje NVO« v sodelovanju z ekipo projekta POMAGAJMO (sebi in drugim), ki deluje v sklopu  Društva Vita Pivka, v prostorih Zavoda Znanje Postojna, pripravila   brezplačna izobraževanja in delavnice za zaposlene, prostovoljce, študente, aktivne člane društev in njihove otroke ter otroke uporabnikov programov društev iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica, Bloke in Loška dolina.

NAVDUŠENI OTROCI

Zadnje dni  avgusta sta bili planirani dve delavnici za otroke, ker pa so otroci izrazili željo, da bi Lili in Duško z delavnicami nadaljevala, so se odločili, da se bodo na delavnici srečali tudi zadnji dan počitnic.

Otroci, stari od 5 do 12 let so se na delavnicah seznanili z delom reševalnih služb, klicem na pomoč, ob slikanicah so spregovorili o požaru, človeškemu telesu in bivanju v bolnišnici. Naučili so se ravnanja v primeru požara in oskrbe opeklin, starejši so tudi oživljali in uporabljali defibrilator, vsi skupaj pa so se naučili položaj za nezavestnega in uporabe trikotnih rut. Tekom delavnic so spregovorili tudi o zajtrku, ocenah, učenju in šoli, pozabili pa niso niti na živali. Zadnji dan so ob igranem prizoru pokazali svoje znanje in navdušili tako oba mentorja kot tudi tiste, ki so si »akcijo« ogledali, saj so prikazali kako je potrebno med seboj sodelovati in so kot ekipa lahko marsikateremu odraslemu za odličen zgled kako ravnati v krizni situaciji.

V ZNANJU JE MOČ

Prvi delovni dan v septembru so izvedli delavnico  za zaposlene, prostovoljce in  aktivne člane društev, ki so tako osvežili in nadgradili svoje znanje, pridobili pa so tudi nova znanja, ki jim bodo pomagala  tako pri delu z uporabniki kot tudi v vsakdanjem življenju.

Skupna ocena udeležencev delavnice je, da so tovrstne delavnice potrebne, saj je potrebno znanja »za življenje«, ki jih nudi projekt POMAGAJMO (sebi in drugim) obnavljati, če želimo v različnih življenjskih situacijah ukrepati pravilno.

DELAVNICE ZA UPORABNIKE

Udeleženci so spoznali  ICE oznako, se seznanili   z delom reševalnih služb in policije, spregovorili so o  klicu na pomoč in o ravnanju do prihoda reševalnih služb. Učili so se  ukrepanja v  različnih situacijah, kot so  požar in naravne nesreče, kaj storiti pri zadušitvi, epileptičnem napadu, krvavitvah, preizkusili so oživljanje in uporabo defibrilatorja, položaj za nezavestnega, oskrbo opeklin in oparin,  pikov žuželk, ugrizov in podobno. Navdušeni so bili nad tem, kako  vsestranska je uporaba trikotnih rut pri pomoči sebi in drugim. Spregovorili so tudi o načinu življenja in  prehrani v današnjem času, stresu, o pesticidih in GSO,  pomenu zajtrka in  pitja. Veliko je bilo zanimanja za pripravo bolj zdravih obrokov in pijač s pomočjo začimb in zelišč ter o tem, kako  lahko za nego in boljše počutje poskrbijo tudi s skromnimi sredstvi. Zanimiv je bil tudi pogovor o pomenu rekreacije, saj  za boljše počutje ni potrebno veliko časa in denarja.

Skupna ocena udeležencev izobraževanj je, da so tovrstne delavnice potrebne, saj je potrebno znanja »za življenje«, ki jih nudi projekt POMAGAJMO (sebi in drugim) obnavljati, če želimo v različnih življenjskih situacijah ukrepati pravilno. Ugotovili so tudi, da ni pomembno tekmovanje kdo več zna in kdo je boljši, pač pa sodelovanje skladno z zmožnostmi posameznika. Vsak posameznik je namreč lahko kamenček v mozaiku boljših medsebojnih odnosov in pomoči drug drugemu.

Ekipa projekta pa se že veseli oktobra, ko bodo z brezplačnim izobraževanjem odraslih pričeli v Cerknici, saj je njihov program SKUPAJ ZA BOLJŠI JUTRI sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada, izvajali pa ga bodo v sklopu Ljudske univerze Postojna.

Nina Petrovič

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024