SODELOVANJE NA FESTIVALU PROSTOVOLJSTVA

4. junija je Društvo Vita Pivka z ekipo POMAGAJMO (sebi in drugim), ekipo mladih PSD in ekipo mladih, ki sodelujejo v projektu Mladi v akciji zavoda Movit, vodniki reševalnih psov iz Kluba vodnikov reševalnih psov Postojna in Borutom Lončarevičem, vodjo projekta iHELP s svojo predstavitvijo dela in varnostno mrežo/mobilno aplikacijo navdušilo obiskovalce Festivala prostovoljstva, ki je potekal v Postojni pred hotelom Kras.

Klub vodnikov reševalnih psov Postojna – KVRP

Predsednica društva, Majda Jesenko je povedala: “Klub ima sedež v Postojni. Ukvarjamo se z usposabljanjem vodnikov in šolanjem reševalnih psov. Smo prostovoljno društvo, ki s svojo dejavnostjo pomaga pri iskanju pogrešanih oseb v najrazličnejših primerih. Pogrešane osebe iščemo s svojimi psi v plazovih, ruševinah in v naravi. S svojim delom stojimo ob strani ostalim organizacijam kot so gasilci, gorska reševalna služba, policija in vsem, ki potrebujejo našo pomoč. Zaradi specifičnosti terena usposabljamo svoje pse tudi za iskanje v jamah, kar je v veliko pomoč jamarjem reševalcem. V času svojega delovanja smo sodelovali v večjem številu iskalnih akcij. Naši psi so, zahvaljujoč najnovejšim metodam prijaznega šolanja, vedno pripravljeni na delo in zanesljivi. Enota KVRP Postojna pokriva s svojim delom 10 notranjsko kraških občin, po potrebi odhajamo na iskalne akcije tudi izven svoje regije, kjer pomagamo kolegom. Na naši spletni strani, www.kvr-postojna.com, boste dobili informacije o delovanju našega kluba, o naših članih, njihovih psih in o našem delu. Tečaji pasje šole tako za reševalne pse kot tudi za hišne ljubljenčke, potekajo skozi celo leto.”

 

iHELP

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili predstavitvi varnostne mreže in aplikacije iHELP, ki združuje družino, prijatelje in reševalce za hitrejše nudenje prve pomoči. Aplikacija iHELP edina na svetu omogoča vsakemu od nas, da pomagamo reševati življenja. iHELP je brezplačna mobilna aplikacija, ki v primeru potrebe po nudenju prve pomoči aktivira družino, prijatelje, sosede in iHELP uporabnike v radiju 300 m ter reševalce 112 s samo enim klikom.

Vodja projekta, Borut Lončarevič je povedal: “ iHELP varnostna mreža je namenjena vsem: lahko si namreč le uporabnik, lahko pa pristopiš tudi kot koordinator in prostovoljec/reševalec, če imaš znanje za nudenje pomoči. Za tiste, ki tega znanja nimajo ali ga morajo obnoviti, izvajamo izobraževanja, tudi s sodelovanjem ekipe POMAGAJMO (sebi in drugim). Aplikacijo si lahko vsakdo naloži na svoj telefon.

Več o tem pa je na spletni strani

 www.ihelp.si

Na spletni strani iHELP-a je tudi kratek video iz katerega je razvidna praktična uporaba aplikacije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A5CE3Sx7GzE&feature=youtu.be[/youtube]

Aplikacija je že v praktični uporabi, kljub temu pa so dobrodošle vsakršne pripombe uporabnikov za izboljšanje.”

 

Program POMAGAJMO (sebi in drugim) – PSD

Predsednik Društva Vita Pivka, Duško Gojić, je o programu povedal: »Bistvo programa, ki ga izvajamo že od leta 2009 je predvsem preventivno in samozaščitno vedenje na področju cestno-prometne, požarne in splošne varnosti, če pa že pride do krizne situacije, da znajo udeleženci naših izobraževanj pravilno ukrepati. Krizne situacije pa so, seveda, lahko različne, npr. poplava, potres, požar, nezgoda, krvavitve, zadušitev, opekline, utopitev, srčni zastoj, pri tem učimo tudi uporabe defibrilatorja… Učimo tudi improvizacije pri pomoči sebi in drugim s priročnimi sredstvi. Tekom delavnic spregovorimo tudi o tem kako ravnamo, če smo žrtev kaznivega dejanja, kako si pomagamo ob stresu in še veliko drugega, ob vsem tem pa je poudarek na dobrih medsebojnih odnosih, sodelovanju, spoštovanju narave in živali. Spregovorimo pa tudi o prehrani v današnjem času, pesticidih, gensko spremenjenih organizmih. Skratka: naše delavnice nudijo širok spekter znanj za življenje »na enem mestu«, kar je tudi inovativnost in odlika programa POMAGAJMO (sebi in drugim).«

Vodja programa PSD, Lili Primc, pa je dodala»Naš program se odlikuje po tem, da imamo v ekipi tudi visoko izobražene mentorje in inštruktorje s področja zdravstva, sociale, mentorje mladih in odraslih, mentorje medgeneracijskega sodelovanje, dva sva po obsežnem študiju pridobila tudi naziv »specialist za izobraževanje starejših«, zelo smo ponosni na e-mentoriranje, ki se vedno bolj uveljavlja. Naše delavnice so zato lahko prilagojene različnim izobrazbenim in starostnim skupinam: otrokom, mladim, odraslim, starejšim kot tudi ranljivim skupinam, na primer invalidom, brezposelnim, osebam s težavami v duševnem zdravju, emigrantom… Odlično sodelujemo z vojsko, policijo, gasilci, nujno medicinsko pomočjo, drugimi reševalnimi službami, šolami in mnogimi organizacijami. Ponosna sem na to, da našo ekipo in vse tiste s katerimi sodelujemo druži želja po tem, da izobrazimo čim več ljudi, ki bodo znali pomagati sebi in drugim v različnih kriznih in življenjskih situacijah, da znamo ceniti drugačne in drugačnost, da se lahko zanesemo drug na drugega.«

Vsi štirje sogovorniki so izrazili zadovoljstvo nad sodelovanjem, saj kot pravijo »moč je v sodelovanju«, tekmovalnost pri pomoči sočloveku nikakor ni primerna, česar se nekateri, žal, še ne zavedajo.

   

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024