USPEŠNO ZAKLJUČENO IZOBRAŽEVANJE MLADIH V PGD PALČJE

Mladina PGD Palčje se je tekom leta 2011 pridno izobraževala tako v teoretičnem kot tudi v praktičnem smislu. Poleg znanja iz gasilskega področja, so spoznavali tudi pomen dobrih medsebojnih odnosov. Za gasilce je namreč izrednega pomena to, da poleg reševanja obvladajo tudi medsebojno sodelovanje, tovariški odnos v kolegialnem smislu in še veliko drugega, skratka, da so vzor v vseh pogledih. Prav je, da pomoči potrebni vedo, da se na gasilce lahko zanesejo v krizni situaciji, saj so gasilci   tisti, ki nam v nesreči prostovoljno in nesebično priskočijo na pomoč. Običajno jih niti ne opazimo, ko pa jih potrebujemo zaradi požarov, poplav, prometnih nesreč in drugih reševanj, potem ugotovimo, kako nepogrešljivi so v našem vsakdanjem življenju. Gasilcem prostovoljnih gasilskih društev je zaupanih vedno več nalog. Časi, ko so se dejansko ukvarjali le s požari, so že davno minili. Gasilci tako v povprečju opravijo približno tretjino požarnih intervencij, vse ostalo pa so druga posredovanja. Ob ujmah, ki že nekaj let redno pustošijo po Sloveniji, videvamo gasilce, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Tako ugotavljamo, da so  gasilci nekakšna splošna reševalna služba brez katere Slovenija ne more.

17. decembra je mladim iz  PGD Palčje  poveljnik Gasilske zveze Postojna, Primož Bajec, ob  sodelovanju mentorjev mladine Lili Primc in Duška Gojića, ki sta hkrati tudi mentorja projekta POMAGAJMO (sebi in drugim), na svečani prireditvi podelil preventivne značke, priznanja za opravljene veščine in diplome za napredovanja v nazive pionir, mladinec in gasilec pripravnik. Gasilci iz Palčja so tako bogatejši za šest mladincev, sedem pionirjev in tri gasilce pripravnike, kar je izjemno, saj v gasilskih vrstah ostaja tudi mladina, ki je že zaključila osnovno šolo, kar pri mnogih društvih predstavlja velik problem. Žal pa vsi, ki so se tekom leta usposabljali zaradi drugih obveznosti niso uspeli opraviti testiranj, zato bodo lahko to storili v prihodnjem letu. Bajec je pohvalil mentorje, ki redno delajo z mladimi v Palčju in dodal, da se za prihodnost društva, ki ima toliko mladine, ni bati.

Podelitve so se udeležili  podžupan Občine Pivka, Andrej Godina, predsednik vaške skupnosti Palčje, Stanislav Česnik, predsednik vaške skupnosti Juršče, Valter Šajn, operativni gasilci ter nekateri starši in vaščani. Godina je navzoče pozdravil in poudaril izreden pomen prostovoljnega gasilstva v manjših krajih. Pohvalil je palške gasilce, ki kljub težkim finančnim razmeram skrbijo za podmladek in dobro usposobljenost operativnih gasilcev ob tem pa ne pozabijo niti na druženje in vpetost v lokalno skupnost.

Predsednik PGD Palčje, Roman Pavlovič, ki delo mladine v društvu vsestransko podpira, enako pa tudi vsi gasilci, je izrazil zadovoljstvo ob znanju, ki so ga osvojili mladi člani.

Po prireditvi, ki so jo pripravili mladi iz PGD Palčje in svečani podelitvi, je sledilo druženje navzočih ob pogostitvi in sladicah, ki so jih prispevale mame nekaterih mladih članov.

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024