VAJA OB ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA 2011/2012

Pivka, 18. maj – V okviru tedna vseživljenjskega učenja in bližajočemu zaključku šolskega leta 2011/2012, je ekipa projekta POMAGAJMO (sebi in drugim) izvedla nekoliko drugačen prikaz dela reševalnih služb in policije kot prejšnja leta.

Najprej je bila izvedena napovedana evakuacija šole, pri kateri je sodelovala ekipa projekta in gasilci PGD Palčje. Vodja in avtorica projekta, Lili Primc, je pri tem poudarila, da je pomembno, da se izvede eno napovedano evakuacijo vsako šolsko leto, da  učenci in zaposleni na šoli obnovijo znanje o pravilni zapustitvi šole v različnih situacijah, npr. v primeru požara, potresa ali druge nevarne situacije. Prvošolci pa ob tem pričnejo z usvajanjem tega znanja. Idealno bi bilo, če bi vsako leto šole izvedle še vsaj eno nenapovedano evakuacijo, saj bi bilo tako ugotovljeno, če znajo v resnični situaciji dejansko brez težav zapustiti prostor. Soaavtor projekta Duško Gojić pa je poudaril pomen sodelovanja in dobrih medsebojnih odnosov v vsakdanjem življenju in ne le v kriznih situacijah.

Po evakuaciji so gasilci PGD Postojna in PGD Pivka izvedli tehnično reševanje. Goreče vozilo so najprej pogasili, potem pa s tehničnim posegom iz njega rešili voznika in nosečo sopotnico. Poškodovani osebi so prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči iz Postojne, ki so ju oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti PP Postojna in gasilci iz Palčja so pri tem poskrbeli za varnost.

Vodnici reševalnih psov iz KVRP Postojna sta prikazali kako šolajo reševalne pse. Potem so  policisti, gasilci, ekipa nujne medicinske pomoči, vodniki reševalnih psov in  ekipa projekta POMAGAJMO (sebi in drugim) pokazali gledalcem opremo in odgovarjali na njihova vprašanja v zvezi s svojim delom.

Vajo so si ogledali učenci, učitelji, občani in več skupin iz drugih krajev. Dogodku je prisostvoval tudi poveljnik gasilske zveze Postojna, Primož Bajc in podžupan Občine Pivka, Andrej Godina, ki je v svojem nagovoru poudaril pomen tovrstnih projektov in usklajeno ter kakovostno delovanje intervencijskih služb.

Nina Petrovič

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024