DAN ZA SPREMEMBE – 21. april

Dnevu za spremembe se je letos pridužila tudi ekipa projekta POMAGAJMO (sebi in drugim). Skupino tečajnikov programa SKUPAJ ZA BOLJŠI JUTRI, ki sodi v  sklop splošnega neformalnega izobraževanja odraslih v okviru Ljudske univerze Postojna, je v soboto, 21. aprila odpeljala na ekskurzijo v Postojno, kjer so se udeleženci seznanili z delom reševalnih služb in policije tudi v praksi. Na urgenci – NMP Postojna jim je reševalec Andrej Bratina povedal veliko zanimivega o svojem delu in pokazal opremo, ki je nepogrešljiva pri reševanju človeških življenj. Na policijski postaji Postojna  je skupino sprejel dežurni policist Tomaž Curk. Tečajnikom je spregovoril o delu policistov, predstavitev pa popestril z zanimivimi dogodki iz svoje prakse. Ob toplih napitkih se je zaključil poučen in prijeten obisk policijske postaje. Ekskurzijo so nadaljevali na regijskem centru za obveščanje. Vsi so prvič videli, kako poteka delo na številki 112 in bili prijetno presenečeni nad vsem kar so videli in slišali od prijaznih operaterjev. Žal je zaradi pomanjkanja časa odpadel obisk poklicnih gasilcev v Postojni, ki ga bodo realizirali prihodnji mesec. Kljub temu pa so tečajniki izvedeli veliko koristnih informacij in napotkov za vsakdanje življenje.

Ob 17. uri se je skupina v Kulturnem domu Postojna udeležila kulturne prireditve z naslovom “Stopimo skupaj in preprečimo izključevanje”, ki sta jo  ob “dnevu za spremembe” pripravila Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje, enota Postojna in Šentprima – zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov. Dogodek so sooblikovali  stičišče NVO Boreo Postojna, Klub študentov Postojna, pevke Ana Curk, Marina Vitković, Monika Šabec in Gaja Udovič, glasbena skupina Free Tones, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, koordinatorka na SGLŠ Anica Emili Podboj, plesni klub Zebra, Pike iz Pivke, Lekarniška zbornica Slovenije in Kraške lekarne Ilirska Bistrica, DSO Postojna, Mercator center Postojna, Društvo Vezi, Občina Postojna, Društvo Vita Pivka, Maruša Mele, Pobles d.o.o., Mladinski center Postojna in številni prostovoljci.  V avli kulturnega doma so bile na ogled slike in izdelki, ki so nastali v sodelovanju Šent Postojna in DSO Postojna pod mentorstvom Mojce Tršar. Organizatorji, nastopajoči, obiskovalci, člani Šenta in prostovoljci  so se po prireditvi še dolgo družili ob prigrizkih in prijetnem pogovoru. Članice Šenta so nastopajoče in obisovalce razveselile z ročno izdelanimi gumbki in mislimi o sreči.

Ob zaključku so si bili vsi edini v tem, da so takšna druženja potrebna, saj se tudi na tak način tkejo topli medčloveški odnosi, nemalokrat pa tudi prijateljstva.

 

Comments are closed.

x
ŽELIMO VAM ČAROBNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO LETO 2024